Pedeapsa cu moartea

Pedeapsa cu moartea, este pedeapsa suprema si provoaca cele mai controversate tipuri de discutii.

Pedeapsa cu moarteaMerita sa fie pedepsita cu moartea o persoana pentru ca a ucis o alta persoana sau a savarsit o fapta foarte grava? Avem dreptul sa ucidem un om? Este cu adevarat eficienta aceasta pedeapsa cu moartea? Nu se pot face abuzuri in acest caz? Sunt doar cateva din intrebarile care se pun in legatura cu acest tip de pedeapsa.

Cazul cel mai ideal de aplicare a acestei pedepse ar fi, sa existe, sa nu fie nevoie de aplicat niciodata si rata crimelor grave sa scada la zero. Bineinteles ca pentru un rezultat perfect, sistemul judiciar trebuie sa fie perfect, ceea ce nu se gaseste in practica.

Se pare ca problema pusa corect pentru pedeapsa cu moartea este: “Din punct de vedere rezultate, merita micile greseli, care inevitabil se vor intampla?”. Este o intrebare pe cat de scurta, pe atat de “terifianta”, in special cuvintele “micile greseli”. Ce se intampla daca ulterior se dovedeste ca acea persoana nu era vinovata?

O sa incerc sa dau si cateva raspunsuri la intrebarile de mai sus:

Merita sa fie pedepsita cu moartea o persoana pentru ca a ucis o alta persoana sau a savarsit o fapta foarte grava?
In cazul ideal, conform principiului corectitudinii, fiecare merita, exact ceea ce promoveaza. Daca esti om bun, meriti sa fii tratat cu respectul de rigoare. Daca esti un criminal, care a ucis un copil cu premeditare si sange rece sau care a furat o fetita de la parinti, a tratat-o ca pe un animal si a trimis-o la prostituat in cele mai inumane conditii, atunci merita o pedeapsa legala pe masura. Am mentionat in special pedeapsa legala, pentru ca orice crima sau infractiune trebuie demonstrata, acesta este unica cale pentru a analiza in detaliu un caz si a nu deveni exact ca infractorul.

Avem dreptul sa ucidem un om?
Este o problema filozofica, dar pe care o s-o incep transant: nimeni nu are dreptul la viata si libertatea nimanui. Este adevarat, ca iarasi apare problema: ce facem cu cei care cred totusi ca au dreptul la viata altcuiva?

Este cu adevarat eficienta aceasta pedeapsa cu moartea?
Eficienta trebuie sa fie, pentru ca te sperie cu lucrul de care te temi cel mai mult.

Nu se pot face abuzuri in acest caz?
Pornind de la ideea ca nu exista un sistem perfect, probabil se pot face si abuzuri, si greseli, lucru pentru care o lege, care permite astfel de pedeapsa, trebuie sa fie foarte clara si sa prevada toate cazurile posibile si chiar “imposibile”.

Pedeapsa cu moartea a fost, este si va fi o tema de discutie controversata si doar persoanele de la conducere, care dispun de competenta corespunzatoare, cu inspiratie din experienta anterioara si din practica de aplicare a legislatiei in vigoare, ne pot da raspunsuri “reale” legate de acest subiect.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie