Chips-urile

Info, Prostia în alimentaţie Trimite prin YM

Probabil majoritatea dintre voi sunteti familiarizati cu chips-urile. Chips-urile sunt cartofii aia feliati subtire, crocanti, gustosi si prajiti, care se comercializeaza in pachetelele alea frumoase din plastic si au reclame frumoase adresate in special tineretului.

Mai putin din voi stiti insa cum se fabrica aceste chips-uri. Cartofii crocanti, pentru economisire bani se prajesc in grasimi hidrogenate si aceste grasimi hidrogenate nu fac deloc bine la organism. De asemenea putin din voi stiti ce inseamna termenul “chips-uri cu aroma de pui” sau poate doar nu ati atras atentia. Bineinteles ca aroma poate fi si alta, dar ideea este ca e o “aroma”, adica un chimicat (in Uniunea Europeana sunt cunoscute sub denumirea de E-uri) si nu este pui adevarat acolo, lucru iarasi probabil nu chiar benefic  pentru organism. Acelasi lucru este valabil si pentru aromele de branza, marar, ardei, etc.

Alt lucru pe care iarasi probabil unii nu-l stiti, este ca unele marci de chips-uri folosesc potentiatori de aroma. Acesti potentiatori de aroma sunt niste substante care fac ca produsul sa para mai gustos si se zice ca mai frige si cativa neuroni in proces. Se mai zvoneste si ca ar putea provoca dependenta, dar nu vreau sa ma arunc chiar asa departe cu afirmatiile. Din pacate aceste substante sunt folosite si in alte alimente pe care le consumam in viata de zi cu zi cum ar fi: salamuri, conserve, semipreparate, prajituri, etc.

Bineinteles ca la toate cele de mai sus se adauga si colorantii, conservantii si alte substante pe care probabil ar trebui sa le studiem impreuna.

Consumarea acestui tip de substante in exces poate provoca grave probleme de sanatate in timp, probleme de inima, de ficat, de schimb de substante si probabil alte probleme care vor fi descoperite pe masura ce aceste substante vor fo intelese mai bine.

Culmea ironiei (sau prostiei) la o reclama de chips-uri, care se ruleaza in prezent, este ca la promotie poti castiga o operatie plastica de modificare a sanilor, adica sa te faci mai frumoasa … dar cu celulita de la chips-uri ce faci?

Ca sa nu ‘fiu rau’, doar cu cips-urile sa stiti ca aceste substante daunatoare le gasiti in mai multe produse alimentare decat va inchipuiti si le consumati conform unei statistici recente in cantitati de peste 1 kg pe an.

Si atunci ne mai miram de ce avem o generatie de persoane cu tot mai multe probleme de sanatate (in special problemele de obezitate)?

Pentru o lista detaliata de substante din astea, pe care le puteti intalni prin alimentele pe care le consumati, gasiti mai multe pe e.slabute.ro.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

Mai citiţi despre prostie...

 • Diete comerciale
  Diete comerciale sunt dietele care au fost inventate cu scopul de a vinde unele produse sau alimente. Care este principiul de “comercializare produse” la aceste diete? Principiu este simplu: unii indivizi/companii, inventeaza o dieta, care
 • Suplimente pentru “culturism”
  Discutam cu un prieten zilele trecute despre marea avalansa cu tot felul de suplimente pentru culturism, care target-eaza un anumit tip de barbati, in scopul comercializarii acestor tipuri de produse. Sub pretextul unui stil de
 • Carnea de pui
  Carnea de pui este considerata un produs dietetic si este asociata cu majoritatea regimurilor de alimentatie care contin cuvantul “sanatos”. Toate acestea ar fi corecte, daca carnea de pui ar fi sanatoasa si nu ar
 • “Slabit natural”
  Peste tot, la vanzatorii de pastile de slabit sau ceaiuri de slabit, o sa gasiti sloganul “slabit natural” sau “slabit naturist“, sau “alege sa slabesti sanatos”, sau orice altceva care are in slogan cuvantul “sanatos”
 • Cumparare colectiva sau … in grup
  Odata cu evolutia societatii noastre (nu o sa concretizam si in ce directie), tot mai multe (si diverse) lucruri au inceput sa se faca in grup. Inca din timpul omului preistoric exista turma umana, sau mai

Scrie o părere

Dacă consideri că ai ceva interesant de spus referitor la tema acestui articol, care să fie util şi pentru ceilalţi, lasă o părere. Atenţie, nu se permit comentarii de tip SPAM, comentarii cu limbaj necorespunzător, comentarii în afara temei articolului sau înjurii la adresa altor persoane.