Rosia Montana

Va prezentam cateva filmulete gasite pe Internet despre Rosia Montana:

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

Taxa fast-food

S-a facut multa zarva in ultima vreme cu taxa fast-food. In sfarsit credeam, chiar daca si prin metoda dura a pretului, poate ne dezvatam de prostul obicei de a consuma alimente de proasta calitate, de a ne dezvata sa consumam alimente pline de E-uri (conservanti, potentiatori de aroma, coloranti, etc.), de a avea mai multa grija de sanatatea noastra de care de batem joc orbeste,  de multe ori chiar fara sa stim,  de a deveni oameni mai sanatosi si de a ne bucura mai mult de viata noastra alaturi de cei dragi.

Dar majoritatea lucrurilor bune in tara noastra incep cu elan si intentie mare, ajung sa se termina prost si cu dezamagire. Inca nu stim care va fi varianta finala, dar pe moment  se pare ca numele de taxa fast-food ne cam duce in eroare. La simpla auzire a acestui nume de taxa te astepti sa fie impozitate alimentele care se vand in localurile de tip “fast-food”, dar studiind putin listele de alimente care se vor a fi impozitate, lucrurile nu sunt asa. Te trezesti ca nu sunt impozitate produse “fast-food” cum ar fi: pizza, shaworma, hamburgeri, etc. si iarasi te trezesti ca se impoziteaza produse “normale” cum ar fi: ciocolata, sucuri naturale fara zahar, etc.

Trecand peste faptul ca in vreme de criza si foame statul scumpeste alimentele si ne mai impovareaza cu a nu stiu cata suta taxa, este logic ca apare intrebarea: de ce se face acest lucuru si de ce sunt create aceste confuzii? De ce nu se impoziteaza “toate”  alimentele de tip “fast-food”? Chiar se vor duce banii luati in educarea populatiei cum sa se alimenteze corect sau se va construi inca nu stiu ce autostrada care nu va fi gata niciodata?

Nu stim exact ce va fi … dar experienta de pana acum nu ne-a dat exemple chiar bune.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

Tâmpenia de la vama cu Republica Moldova

Una din marile prostii (nu mă avânt să zic corupţie că ar trebui să depun dovezi în sensul acesta) care se întâmplă este la trecerea punctului de frontieră cu Republica Moldova, o prostie aşa de mare încât i-am zis tâmpenie. Când e vorba de trecerea frontierei la intrare în România, în altă formă decât perfectă, începe să se aplice legea vamei Româneşti (sau a junglei), nu ştiu dacă şi legea statului Român.

Am un caz clar, cu dovezi (de fapt mai multe, dar o să mă rezum la unul din ele) în care este vorba de un student căruia i-a expirat perioada de şedere pe teritoriu României cu câteva zile. Procedura spune că trebuie să te duci să declari părăsirea ţării, eşti sancţionat pentru acest lucru cu o amendă şi într-o perioadă scurtă de timp trebuie să părăseşti ţara. Pentru a reintra în România, este nevoie iarăşi să deschizi viză de şedere de la Consulatul din Chişinău, unde şi acolo cozile sunt cum sunt, dar nu despre acesta o să vorbesc. Studentul în cauză, cu toate actele necesare s-a prezentat la Consulatul României din Chişinău şi după o perioadă de timp a primit viza de şedere pe teritoriul României. Totul e bine şi frumos (legal) până aici.

Acum tâmpenia cu vama începe, când studentul ajunge la vamă, se confruntă cu problema de a nu fi lăsat să intre în ţară de ‘un anumit vameş’. Toate actele erau ordine, viza era aprobată de la Consulatul României din Chişinău, dar vameşul nu se lăsa convins şi gata. Până la urmă i-a dat studentului interdicţie de intrare pe teritoriul României încă 3 luni, care de fapt s-au transformat în vreo 6 luni din cauza sistemului greoi de acordare a vizei şi a unui caz de corupţie rezolvat la Consulatul din Chişinău în acea perioadă.

Studentul din cauza aceasta a pierdut un an de studiu, a pierdut licenţa, a pierdut oportunităţile pe care le putea avea în acea perioadă să se afirme profesional, a pierdut o groază de bani şi nervi şi totul din cauza capriciului unuia (sau mai mulţi) lucrători de la frontieră, care aplică legile lor.

Culmea (prostiei) este că lucrătorul de la vamă, trebuie doar să constate dacă ai viza de intrare în ţară şi nu să ‘judece’, daca Consulatul României din Republica Moldova ţi-a dat acea viză corect sau nu. E ca şi cum un poliţist ţi-ar da o sentinţă pe viaţă luându-te de pe stradă, fără sa mai fii judecat. Bine, aici nici nu poate fi vorba de judecată din moment ce nici nu mai poţi intra în ţară după aia.

Culmea este că dacă întrebi la Autoritatea Pentru Străini din Bucureşti, aşa ceva nu trebuie să se întâmple şi nu au voie cei de la vamă să dea interdicţie în contextul în care o viză a fost aprobată pentru un cetăţean străin, doar dacă nu sunt probleme legate de trecerea unei persoane sau daca posedă ceva ilegal asupra sa.

Şi ca totul să fie în stilul vamei Româneşti, astăzi iarăşi mi-a semnalat cineva un caz, în care de data aceasta toate actele erau în ordine, chemarea era validă, viza era acordată şi vameşul i-a făcut mari probleme sub ameninţarea interdicţiei pe motivul stupid ‘Tu ce cauţi în ţară?’ şi ‘Nu pot să-ţi dau voie’. Mie astea îmi sună a cerere de ‘cotizaţie la moment oportun’, dar iarăşi e foarte greu de demonstrat, nu cred că cineva emite chitanţă pentru aşa ceva.

Nu ştiu cât timp vama lu’ Nimeni Vodă o să funcţioneze în modul acesta şi câţi studenţi şi oameni nevinovaţi şi nevoiaşi o să trebuiască să sufere până când cineva din aşa-zisa conducere o sa se sesizeze ca  să acorde măcar minimum drepturilor internaţionale ale unui om, daca nu al unei ţări aproape de suflet, tradiţie şi istorie.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie