“Inteligenta prosteasca”

Interesant, Prostie Trimite prin YM

Nu trebuie sa cautati termenul Inteligenta prosteasca, pentru ca este inventat de noi, ca raspuns la un anumit tip de comportament in societate. Pe parcursul a cativa ani de studiu a prostiei, am ajuns sa facem si teorie pe seama acestui subiect.

Inteligenta prosteasca o sa o denumim ca orice forma de prostie, mascata sub ideea de inteligenta.

O sa dam cateva exemple, in special din domeniul comercial, pentru ca acolo s-a inregistrat cel mai mare progres al acestui fenomen.

Englezul avea o vorba “Nu sunt atat de bogat incat sa cumpar lucruri ieftine”. Probabil va intrebati, ce lagatura are inteligenta prosteasca in domeniul comercial cu aceasta zicala. Ca sa o explicam, o sa dam cateva exemple:

 • Cumpar alimentele cele mai ieftine (dar nu stiu cat o sa ma coste sanatatea pe urma, de la chimicatele din alimente)
 • Imi iau masina super-scumpa ca sa fiu si eu smecher (daca nu esti milionar, bani cheltuiti inutil, in ziua de azi sunt foarte bune si masinile “medii” … sau daca nu iti iai deloc si mai faci putina miscare, poate mai castigi vreo cativa ani de trait in plus.)
 • Cumpar tabloul cel mai ieftin (este zero ca arta, nu costa nimic la revanzare, nu sustii un artist adevarat si mai dai si bani)
 • Cumpar mai multe ca sunt ieftine (care probabil se vor defecta mai rapid decat un produs “bun” si pana la urma tot produsul bun va fi cumparat, doar ca bani cheltuiti si pe produsele ieftine)
 • Mananc fast-food ca este mai gustos (pentru ca are un chimicat in el, care iti da aceasta senzatie, iarasi vor aparea costuri de sanatate in timp)
 • Iau pastile de slabit, ca sa slabesc rapid si sa fiu frumoasa (care probabil nu vor rezolva problema decat temporar, dar cu probleme in plus de sanatate si efecte secundare).
 • … si multe alte exemple

Reclamele comerciale (de orice tip), degradarea invatamantului, informatiile false, etc. au contribuit foarte mult la aparitia acestui fenomen. Pentru un om simplu, care este preocupat zilnic de activitatile lui care nu se mai termina niciodata, este foarte greu sa-si dea seama care sunt implicatiile si consecintele reale in contextul in care se ia o astfel de decizie “pseudo-inteligenta”.

De obicei oferim un sfat la sfarsitul fiecarui articol de acest tip, insa in cazul acesta este mult mai complicat si doar studiul si cunoasterea va pot salva de “inteligenta prosteasca”. De multe ori este foarte dificil sa-ti dai seama unde era “smecheria” si aceasta “inteligenta prosteasca” apare involuntar.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostieInteligenta prosteasca o sa o denumim ca orice forma de prostie, mascata sub ideea de inteligenta. O sa dam cateva exemple, in special din domeniul comercial, pentru ca acolo s-a inregistrat cel mai mare progres al acestui fenomen. Englezul avea o vorba "Nu sunt atat de bogat incat sa cumpar lucruri ieftine". Probabil va intrebati, ce lagatura are inteligenta prosteasca in domeniul comercial cu aceasta zicala. Ca sa o explicam, o sa dam cateva exemple:
 • Cumpar alimentele cele mai ieftine (dar nu stiu cat o sa ma coste sanatatea pe urma, de la chimicatele din alimente)
 • Imi iau masina super-scumpa ca sa fiu si eu smecher (daca nu esti milionar, bani cheltuiti inutil, in ziua de azi sunt foarte bune si masinile "medii" ... sau daca nu iti iai deloc si mai faci putina miscare, poate mai castigi vreo cativa ani de trait in plus.)
 • Cumpar tabloul cel mai ieftin (este zero ca arta, nu costa nimic la revanzare, nu sustii un artist adevarat si mai dai si bani)
 • Cumpar mai multe ca sunt ieftine (care probabil se vor defecta mai rapid decat un produs "bun" si pana la urma tot produsul bun va fi cumparat, doar ca bani cheltuiti si pe produsele ieftine)
 • Mananc fast-food ca este mai gustos (pentru ca are un chimicat in el, care iti da aceasta senzatie, iarasi vor aparea costuri de sanatate in timp)
 • Iau pastile de slabit, ca sa slabesc rapid si sa fiu frumoasa (care probabil nu vor rezolva problema decat temporar, dar cu probleme in plus de sanatate si efecte secundare).
 • ... si multe alte exemple
Reclamele comerciale (de orice tip), degradarea invatamantului, informatiile false, etc. au contribuit foarte mult la aparitia acestui fenomen. Pentru un om simplu, care este preocupat zilnic de activitatile lui care nu se mai termina niciodata, este foarte greu sa-si dea seama care sunt implicatiile si consecintele reale in contextul in care se ia o astfel de decizie "pseudo-inteligenta". De obicei oferim un sfat la sfarsitul fiecarui articol de acest tip, insa in cazul acesta este mult mai complicat si doar studiul si cunoasterea va pot salva de "inteligenta prosteasca". De multe ori este foarte dificil sa-ti dai seama unde era "smecheria" si aceasta "inteligenta prosteasca" apare involuntar.">

Mai citiţi despre prostie...

 • Autolauda nejustificata
  Autolauda nejustificata, este fenomenul, folosit foarte des de altfel, prin care ‘cineva’ (sau prietenii/partenerii lui) se declara sau isi asuma o anumita pozitie pe care nu o merita. Cel mai vizibil o sa intalniti acest
 • De pe scena, pe cutia de margarina
  Este uimitor ce poate face o criza, in contextul in care depindeai foarte mult de bani (anterior a mai fost scris un articol “Foamea”), dar si la ce te poate duce, daca copii un anumit
 • Slabit sanatos…
  In ziua de astazi, din pacate ne sunt prezentate foarte multe reclame mincinoase (la care institutiile statului ar trebui sa reactioneaze intr-o anumita forma) despre diverse produse si servicii. Printre domeniile in care exista reclame
 • Introducere, ce este prostia?
  Dupa cum am scris si in articolul precedent, am lansat un sondaj, in care fiecare sa-si exprime intr-un mod anonim parerea sa despre el insusi si anume daca se considera prost sau nu. Bineinteles ca
 • Articole despre Facebook
  Probabil fiecare dintre voi a reusit sa observe “marea febra” Facebook. Aceasta “revelatie” este prezentata in cele mai frumoase cuvinte si ovationata peste tot. Si cand toate lucrurile sunt prea frumoase, trebuie sa fie si

Scrie o părere

Dacă consideri că ai ceva interesant de spus referitor la tema acestui articol, care să fie util şi pentru ceilalţi, lasă o părere. Atenţie, nu se permit comentarii de tip SPAM, comentarii cu limbaj necorespunzător, comentarii în afara temei articolului sau înjurii la adresa altor persoane.