Suplimente sau … generatia “chimicale”

Unul dintre cele mai “la moda” ca si multe alte produse “scrise” pe creierele oamenilor de catre mecanismele media sunt suplimentele. Peste tot se spune “ai nevoie de suplimente” pentru ca sa faci muschi, ca sa nu mori, ca sa nu ai carente, etc.

Intrebarea este daca aceste suplimente solutioneaza si carentele intelectiale. Una dintre astfel de carente intelectuale este si “Ce stil de viata duc eu de am nevoie de chimicale ca sa traiesc?”. De ce am nevoie de muschii mari? De ce nu am o erectie fara o pastila? Este decizia mea de a avea muschi mari sau doar o iluzie creata de unii ca sa-si vanda unele produse? Sunt cu adevarat destept asa cum cred sau si aceasta tot este o iluzie?

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

“Generatoare” dieta personala

Exista mai mutlte forme de “distractie” pe Internet, pentru care oamenii platesc o anumita suma de bani, dar printre cele mai periculoase sunt asa zisele “generatoarele” de dieta personala, deoarece au un impact direct asupra sanatatii populatiei.

Ce este un generator de dieta personala? Un generator de dieta personala este un program (un site web), care in baza unui chestionar rapid iti promite “dieta minune”, cu ajutorul careia “sigur” si “intr-o perioada scurta de timp” vei pierde “multe kilograme” si vei ajunge “exact asa cum ai visast”.

Din punct de vedere “marketing” suna foarte bine, doar ca din punct de vedere sanatate nu exista asa ceva. Daca vrei sa slabesti sanatos si cu rezultat pe termen lung, in dependenta de numarul de kilograme pe care doresti sa le slabesti, iti trebuie o perioada lunga de timp ca sa scapi de acel surplus. Pierderea brusca si repetata a unui numar mare de kilograme, poate duce la probleme grave de sanatate. Ca termen de comparatie, medicii recomanda sa se slabeasca 4 kg / luna. Ca sa slabesti sanatos nu-ti trebuie diete minune, de multe ori e suficient sa incepi sa te alimentezi corect. Un calculator nutritional te poate ajuta sa inveti acest lucru.

Faptul ca generatoarele de dieta personala nu sunt ceea ce promit este confirmat chiar de catre termenii si conditiile de utilizare, luati de pe pagina unui astfel de generator de dieta personala:

…Completarea testului de către utilizator este gratuită, dar rezultatul testului poate fi obţinut numai după achitarea plăţii conform LISTEI DE PREŢURI. Printr-un SMS cu textul publicat de serviciu trimis la numărul 1263 , costul net este de 2 x 3,00EUR , codul este valabil 48 de ore. Trebuie trimise 2 SMS-uri, poate fi trimis maximum 1 sms în decurs de 20 de minute. Rezulatul testului nu poate fi considerat conform realităţii şi nu poate fi utilizat drept sursă de informaţii….

Daca ne uitam la textul ingrosat (si facem abstractie de sanatatea unor persoane naive), trebuie sa ne punem cel putin problema … pentru ce plateste clientul banii respectivi?

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

Conserve din carne

Un subiect interesant ar putea fi “ce contine o conserva din carne de porc, pasare sau vita?”. Din start trebuie sa va linistim si sa mentionam: o conseva din carne are si carne. O sa luam ingredientele de pe o cutie oarecare, fara sa facem referire la o marca anume:

  • carne de porc 66% (???)
  • apa
  • amestec de sare (sare, conservant: nitrit de sodiu)
  • amestec de condimente (piper, coriandru, ceapa)
  • stabilizatori: polifosfati
  • proteina animala din carne de porc (???)
  • agent de ingrosare: caragenan
  • antioxidanti: erisorbat de sodiu
  • citrat de sodiu
  • arome (???)

La prima vedere, mai  sunt si cateva ingrediente care stiti ce inseamna (apa, carne, condimente). Dupa cum s-a observat contine si carne 66%, ce-i drept nu se spune ce fel de carne, aici ar putea fi incepand de la carne macra si pana la ochi, mate si testicule … dar iarasi, nu avem de unde sa stim atata timp cat nu este specificat in clar.

In lista de ingrediente mai apare inca un mister proteina animala din carne de porc. Nu stim ce inseamna, din ce se obtine si de aceea nici nu ne vom da cu parerea … cel putin este din porc.

Alt mister sunt “aromele”. Nu se specifica tipul, naturale sau artificiale, sanatoase sau nesanatoase, etc.

Despre celelalte substante cu “denumire stiintifica” nu are sens sa vorbim, pentru ca din start se observa provenienta chimica si trimit un semnal de alarma de tipul “nesanatos”.

Concluzia este simpla … un “mister” condimentat plin de conservanti.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

Diete comerciale

Diete comerciale sunt dietele care au fost inventate cu scopul de a vinde unele produse sau alimente. Care este principiul de “comercializare produse” la aceste diete? Principiu este simplu: unii indivizi/companii, inventeaza o dieta, care promite “rezultate minune” si la care mai ai nevoie de “produsele lor” (sau similare) ca “sa reusesti” sa faci muschi sau sa slabesti.

O sa luam un exemplu simplu: dieta vegetariana sau dieta vegana. Chiar daca suna frumos sa nu consumi carne, omul este o fiinta care are nevoie nutrientii din carne si drept concluzie in organism vor aparea carente (lipsa nutrienti). Daca nu se consuma alimente pe baza de carne, acele lipse trebuie suplimentate cu “nutrienti sintetici”, adica trebuie cumparate pastile.

Alt exemplu, este dieta keto, recomandata de cei de la salile de fitness pentru cei care le trec pragul. Nu cred ca este o enigma deja pentru multi dintre voi, ca o sala de sport nu functioneaza doar pe cateva aparate si ca de fapt in spate se afla o adevarata afacere de vanzare a tot felul de suplimente, steroizi si accesorii. Dieta keto este recomandata, pentru ca iarasi, pe parcursul acestei diete, se creaza unele carente, care trebuie suplimentate cu tot felul de suplimente, adica trebuie cumparate si ca urmare “afacerea functioneaza”. Nu o sa discutam cat este de moral sa faci bani pe sanatatea oamenilor, pentru ca este o discutie mai lunga si riscam sa ne abatem prea mult de la subiect.

Mai exista si alte si diete cu nume de produse in ele, de tipul “Dieta Produs X”, dar acestea sunt deja prea evidente. Ce poate fi mai clar decat faptul ca se comercializeaza “Produs X”?

Paradoxal este ca la toate aceste diete comerciale, care iti pot crea probleme de sanatate prin carentele care apar, se promite “sanatatea minune”. Din pacate cuvantul sanatate este “violat in grup” de catre toti comerciantii de produse nesanatoase in ultima vreme si este folosit nejustificat in foarte multe locuri. Exceptand cazurile prescrise de medic, de obicei aceste produse sunt achizitionate de persoane necunoscatoare sau slab informate, carora nu li se spune “adevarul pana la capat” si care nu stiu sa-si organizeze corect alimentatia si timpul.

Nu trebuie de uitat, ca unele tipuri de pastile/suplimente se iau doar de catre sportivii profesionisti, sub supraveghere atenta, care oarecum sunt pregatiti sa-si suporte “consecintele acelor substante”. Un om simplu oare este pregatit? Un om simplu oare stie cu adevarat consecintele asupra organismului a substantelor pe care le inghite?

Viata este un lucru foarte complex in zilele de azi si de multe ori, in momentul in care crezi ca ti-ai facut un bine, te poti trezi ca ti-ai mai facut inca un rau.

Nu consumati substante necunoscute fara o reteta prescrisa de un medic!

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

Puiul de la tara

Suntem invadati cu tot felul de marci, care ne vand cea mai “gustoasa” si mai “sanatoasa” carne, dar nimic nu se compara cu puiul de la tara, crescut cu alimente sanatoase, care si-a permis sa ciuguleasca ce i s-a parut lui mai gustos si care a avut tot spatiul din curte (sau din tarc) sa fuga si sa-si “dezmorteasca” bine muschii.

O simpla cautare pe net, referitoare la conditiile in care sunt crescuti puii in mediul industrial si referitor la alimentele care sunt folosite pentru ca in cateva luni sa ajunga la o greutate mare, o sa va mai taie din pofta de mancare pentru carnea de pui, care se comercializeaza prin magazine.

Ca un exemplu simplu, puiul “industrial” spre deosebire de puiul de la tara, este crescut in 2 luni, cu ajutorul unor suplimente si hormoni introdusi in mancare. Acele chimicate si hormoni raman in carnea de pui si la consumarea carnii sunt introduse in organismul uman. Bineinteles ca odata ingerate, chiar si in cantitati mici, pe termen lung acele substante au o influenta asupra organismului uman.

Un alt lucru care trebuie mentionat este faptul ca, carnea de pui este post-procesata si in ea se injecteaza unele substante pentru a se pastra o perioada mai lunga de timp si a fi mai frageda.

La celalalt capat, puiul de la tara este mai mic ca dimensiune si carnea lui este mai “atoasa”, dar mult mai gustoasa si mai sanatoasa.

Sanatatea, din motive de necunoastere sau ignoranta, este neglijata in vremurile noastre. Toti au impresia ca lor nu li se va intampla nimic … pana in momentul in care li se intampla si incep sa realizeze “gravitatea situatiei”.

Chiar daca puiul de la tara este uneori mai greu de gasit, mai scump sau poate nu asa de fraged cum v-ati obisnuit … feriti-va de ispita carnii nesanatoase si nu uitati ca pe termen lung sanatatea nu o sa va ierte.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie