Credite la banca

Care din voi in ultima vreme ati auzit sa fi acordat cuiva vreo banca credit? Si nu terbuie neaparat sa va uitati la televizor sau in ziare, au si ei problemele lor, dar trebuie sa va uitati in jur, la persoanele cunoscute. Chiar daca toti se staruie sa pozeze cat mai bine si sa para cat mai putin sifonati, realitatea s-ar putea sa fie mult mai urata si criza s-ar putea sa-i fi lovit dur pe majoritatea.

De unde a venit aceasta criza? De ce, cand speram si noi sa intram in “civilizatie” si sa traim mai bine, s-a intamplat exact invers? De ce este cateodata ne este mai rau in loc sa ne fie mai bine? De ce nu avem moneda EURO si platim toate cursurile astea de schimb stupide? De ce…? Sunt doar cateva intrebari grele, care ne depasesc pe majoritatea, dar care exista si la care este normal sa ne dea unele raspunsuri ‘cineva’.

Credite la bancaBancile au un rol important in economia unei tari si de multe ori, in dependenta de practicile pe care le au, pot influenta “sanatatea” economiei. Din pacate ele au gresit. Acum cativa ani ofereau iresponsabil credite pentru orice, era destul doar sa existi, sa prezinti un buletin si iti dadeau o suma de bani. Gradul de indatorare al unei persoane, mai relaxat decat ar fi trebuit sa fie, era o alta problema, care din goana dupa performanta a fost ignorata. Nu rareori au fost cazurile cand si contractele erau incorecte (atentie nu ilegale) in relatia cu clientul. In acele contracte erau specificate clauze de care nici nu-ti imaginai, de au ajuns saracii oameni sa plateasca rate si dobanzi enorme.

A venit criza si totul s-a schimbat. S-a schimbat si politica bancilor, dar iarasi nu in bine. Daca inainte de criza aruncau cu credite in stanga si indreapta, acum cand probabil oamenii au cel mai mult nevoie, nu mai “arunca” deloc. Motivele sunt mai multe, dar unul dintre ele poate fi chiar faptul ca pur si simplu nu mai au bani si sunt in aceeasi situatie ca si toti restul. Prostiile pe care le-au facut li s-au intors. Creditele incorect acordate nu mai pot fi platite de catre oameni. Casele recuperate de la acestea in urma executarilor silite nu mai pot fi vandute. In urma a ramas doar saracie si oameni nefericiti. Si acum este normal sa-ti pui intrebarea: o fac intentionat sau habar nu au ce se intampla in jurul lor? In ambele cazuri situatia este grava.

Am fi foarte ignoranti daca nu am pune intrebarea: noi suntem de vina? Da, noi suntem cel mai de vina, pentru ca nu am gandit, am luat credite peste puterile noastre, am cumparat lucruri de care poate nu aveam nevoie, am semnat contractele aberante si abuzive oferite de banci si lista poate continua. O banca este o afacere in primul rand si profita de situatie, ori de cate ori este nevoie … in cazul acesta au fost oamenii.

Criza este un lucru rau, dar si un lucru bun, pentru ca ne va trata de deciziile gresite, pentru care putem plati mult prea scump mai tarziu. Un contract semnat nu este o gluma, este un angajament in rezultatul caruia poti sa-ti ruinezi viata daca nu ai fost atent, asa cum au facut-o multi. Trebuie sa fiti atenti … ganditi-va la viata voastra inainte de toate.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

Cont în euro

Conform reglementării BNR, daca ai un cont în euro ca persoană juridică şi nu faci parte din firmele de transporturi sau turism (şi mai era ceva) nu poţi depune euro direct în acest cont. Trebuie obligatoriu să depui lei în contul de lei şi după să faci o operaţiune bancară de schimb lei în euro cu transfer în contul de euro (pe după ureche operaţiunea şi cu comisioane).

De ce se face discriminare şi se oferă operaţiunea doar pentru unele firme? Ce se întâmplă dacă nu îmi convine cursul băncii? Dacă vreau să schimb banii la altă casă de schimb valutar? Ce fel de cont în euro e ăla, daca nu poţi să-l accesezi doar prin intermediul leilor?

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie