Cenzura in presa romaneasca

La multe dintre site-urile ziarelor se aplica un procedeu mai putin democratic, si anume, comentariile sunt cenzurate. Teoretic, scopul moderarii este “contra injuriilor si comportamentului necorespunzator”, dar am primit mai multe sesizari din partea cititorilor referitor la faptul ca sunt moderate si comentariile care “nu convin”.

Exemple de astfel de comentarii

  • “… spalare la creier…”
  • “…televiziunea este si ea o afacere ca oricare alta…”
  • “…este un articol de promovare prezentat sub forma de stire…”
  • “…este o minciuna, personajul X nici vorba sa fi facut “realizarile” mentionate…”
  • … si lista continua

Este regretabil ca in democratie ziarele sa nu ofere cetatenilor dreptul constitutional la libera exprimare … nu putem concluziona decat ca chiar ascund cele de mai sus, din moment ce sunt cenzurate.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

Cum poti aparea la TV?

Am primit de la un vizitator Laurentiu un mesaj cel putin hazliu, dar care ne-a pus pe ganduri:

Cum poti aparea la TV? Exista trei metode sigure:

  • Pot ptofita de tine cat esti viu
  • Pot profita din moartea ta (daca valoreaza ceva)
  • Platesti o suma de bani
Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

ILIUŢĂ – Ghicitorul lu’ peşte

Era seara târziu, somnul nu mă prindea şi schimbam aleator posturile de televiziune, în speranţa să-mi atragă atenţia ceva interesant  … şi mi-a atras atenţia ceva, dar ceva foarte stupid. La un post de televiziune respectabil, cel puţin aşa susţin ei, era o emisiune la care sunai, te taxau o sumă de bani, le dădeai data naşterii şi numele, şi sub sloganul destul de dubios ‘…Noi vă ajutăm în viaţă’ o persoană le spunea despre prezent şi viitor.

Am stat să ascult şi eu jumate de oră ce zice ăla pe acolo. După ascultarea a două telefoane emisiunea de ghicire şi prevestire s-a transformat într-o emisiune de comedie şi prostie. Prevestiri despre soţi care nu mai există şi sunt morţi de câţiva ani, prevestiri despre copii care nu au fost niciodată, prevestiri despre contracte inexistente, numai prevestiri cu aberaţii. În toată emisiunea nu am auzit să nimerească ceva.

Din punct de vedere ştiinţific prezicerile oricum sunt nişte aberaţii, cel puţin acestea făcute la mustaţă în 5 minute. Naivitatea oamenilor care sună la acest tip de emisiuni, de asemenea alimentează existenţa lor.

Prevestirea şi ghicirea pot fi la un moment dat distractive şi haioase, dar nici intr-un caz cele duse la nivel de amăgeală şi prostie şi difuzate la o televiziune naţională, indiferent de ce oră este.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

Dansez…din Basarabia

La un anumit post de televiziune rulează o emisiune despre dans. Fiecare echipă are un scop comun să ajute o persoană cu probleme. Pe lângă o groază de melodii siropoase, plânsete ale unor oameni nevoiaşi, ochi dulci pentru atragerea atenţiei, tipe mai mult sau mai puţin dezbrăcate, lipsa unui concurs acreditat de dans şi creşterea audienţei ar mai merge, până la urmă e un scop nobil şi este un show de televiziune care trebuie luat ca atare.

După părerea mea o comedie era mai de succes pe această temă, să pui pe nişte persoane care nu ştiu nimic despre dans să facă ceva profesionist, după care pui pe cineva să comenteze (un profesionist probabil nici nu s-ar putea uita la aceste dansuri) cât de rău au făcut aia. Donaţia se putea face din banii încasaţi din reclamele la această emisiune şi în plus aveam o naţiune mai fericită.

Partea cea mai interesanta este alta. Pentru ediţia de acum au adus Basarabeni. La început mi s-a părut interesant, m-am gândit poate se decid s-o mai extindă puţin. Dar nu pot să neg nişte amănunte distractive, din toată republica Moldova au ales un clovn. Oare nu mai există oameni în ţara aia? Sunt curios care o să fie evoluţia echipelor de acolo. Vreau să văd până la urma dacă basarabenii au fost aduşi pentru a participa la un concurs sau pe postul de animăluţe exotice. Timpul va arăta.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

Reclame ce promovează prostie

Azi o să nominalizez spre culmea prostiei tot ceva legat de reclame TV şi anume reclamele ce promovează prostia. Nu rare sunt deja acele reclame în care cineva-i face o fază vecinului, care ne este arătat drept un ratat şi la sfârşit iese într-o lumină triumfătoare sau comică ca un fel de erou, eventual se insinuează că o să i-o mai facă încă odată celuilalt, sau chiar se insinuează că aceasta chiar e bine şi normal să faci.

Reclame ce promovează prostie

Atenţie la reclame cu prostie

Acest tip de reclame probabil se bazează pe ideea: … “bei sau mănânci chestia aia şi eşti şmecher frate … î-i faci pe toţi”. Am folosit un limbaj aproape de problemă ca să intru în spiritul acestor reclame şi să redau cât mai bine ideea. Însă puţini din anumiţi ‘şmecheri’ care poate se regăsesc în aceste reclame ştiu că produsele ieftine (la care de obicei se fac tipul acesta de reclame) conţin tot felul de substanţe colorante, conservante sau aromatizante care consumându-le ajung ‘fraieri’ cu probleme de sănătate.

Dar o să închei ca de obicei: din fericire putem alege.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie