Portret in creion

Cautam pe net ceva infromatii legate de realizarea unui portret in creion. Pe unul din site-uri era o sectiune cu sfaturi despre cum sa ‘stapanesti’ tehnica realizarii unui portret in creion. Numele si site-ul nu este important, pentru ca nu vreau sa ne concentram pe o anumita persoana, ci mai degraba pe o anumita problema si anume, ca nu chiar tot ce zboara, se si mananca, adica este ghid pentru desen.

Citat:
pentru realizarea un desen, portret – 60% este rabdarea, 30% capacitatea ta de a vedea in ansamblu de a-ti da seama cum va veni desenat, iar 10% talentul de a pune totul pe hartie

Trebuie sa recunosc, ca lucrarile prezentate respectau ‘ghidul de invatare a tehnicii de desen’ si se incadrau in mai toate punctele descrise acolo, cu o singura problema, ca daca e sa mergem pe ideea ca cifrele de la procente inseamna ceva, atunci cred ca valorile ar fi exact invers decat cele ‘estimate’ si anume, 60% talent, 30% capacitatea de a vedea in ansamblu si 10% rabdare.

Totusi cred ca trebuia sa lasam si cateva procente pentru placerea si pasiunea pentru a realiza o lucrare, artisticitate, tehnica, aptitudini, dar din pacate nu avem mai mult de 100%. Cred ca la un moment dat unii ar trebui sa invete mai mult sau sa se lase de meserie, si doar atunci cand stapanesc acea tehnica la perfectie sa se apuce sa mai dea sfaturi si pe la altii, ca exista riscul de a induce persoane nevinovate in eroare.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

Postere pe pânză, printuri giclee drept tablou

Pe piaţă au apărut o serie de ‘lucrări de artă’, la care dacă nu eşti un tip cunoscător de artă s-ar putea să crezi că este o lucrare de artă pictată în acrilic sau ulei. Aceste, aşa zise ‘lucrări de artă’, au denumirea tehnică de print giclee.

Un print giclee, este un poster, de obicei nejustificat de scump, tipărit pe pânză de pictură obişnuită folosind o imprimantă cu un cap de imprimare special. Rezultatul este o pânză cu o imprimare fidelă la poza care s-a folosit pentru tipărire cu efect de ‘pictat’. Această pânză se întinde pe un şasiu din lemn şi în final seamănă foarte mult cu un tablou, care pentru un necunoscător poate fi înţeleasă ca o lucrare de artă.

O alta problemă gravă, care multă lume a acceptat-o, dar care este o încălcare gravă a legilor, este dreptul de autor al artiştilor, ale căror lucrări sunt copiate de multe ori fără acordul lor. Dacă posterul cumpărat are o semnătură pe el, o întrebare interesantă este dacă furnizorul care vinde aceste postere are acordul sau plăteşte drepturi de autor artistului.

Ca o concluzie, când achiziţionaţi un astfel de poster, trebuie să ştiţi că nu este o lucrare de artă. Dacă nu există un document autentic, s-ar putea să nu respecte drepturile de autor. Niciodată nu va rezista în timp ca o lucrare adevărată de artă şi nici preţul nu ar trebui să fie comparativ cu o lucrare. O imprimantă mai avansată nu o să se compare niciodată cu mâna unui artist care face această meserie cu talent şi cu experienţă de zeci de ani.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie