Incalzirea globala

Prostie ecologica Trimite prin YM

Un lucru poate mai incert inainte, dar mult mai vizibil ca efecte este incalzirea globala prin poluarea atmosferei cu gaze de sera, provenite de la cosurile de fum ale uzinelor, de la centralele termice de incalzire pe baza de titei si carbune, avioane, de la tevile de esapament ale masinilor, etc. Toti am observat de ceva vreme schimbarea climei: topirea ghetarilor, tornade unde nu existau, alunecari de teren, uragane, ploi abundente si inundatii, incalzirea vremii, tendinta spre doua anotimpuri, etc.

De unde provine aceasta incalzire si destabilizare a climei? Bineinteles ca parerile sunt impartite, cercetatorii sustin teoria incalzirii atmosferei de la poluarea abuziva a atmosferii, adeptii ‘teoriei conspiratiei’ sustin ca suntem ‘loviti’ de o ‘arma de schimbare a climei’ de catre o ‘tara malefica’.

De ce creste temperatura pe glob?

Raspunsul la aceasta intrebare este mult mai complex si este rezultatul unor reactii in lant (speram reversibile), care ar avea cateva motive la baza. Problema este captarea a prea mult din energia solara si generarea de caldura suplimentara din tehnologia pe care o folosim.

Primul motiv si cel mai important este eliminarea in atmosfera a diverse gaze de sera (in special fumul de la arderea combustibililor fosili) care dau ‘culoare’ atmosferei. Prin definitie, aerul din atmosfera pamantului, daca este 100% curat, nu se incalzeste si nici nu este un bun conductor termic, adica nu acumuleaza caldura de la soare si lasa razele solare sa ajunga direct pe pamant si o parte din ele sa se reflecte in spatiu. Prin poluare, in atmosfera se introduc pe langa gaze si multe particule mici (ex: funiginea) care pot diminua transparenta atmosferei si o pot face sa retina o parte din razele solare si sa se ‘incalzeasca’. Bineinteles ca transparenta este diminuata relativ putin pentru ochiul liber si incalzirea este de ordinul 1..2 grade Celsius, dar pentru ecosistemul pamantului, acest lucru inseamna foarte mult. Aceste gaze si particole sun eliminate in mare parte de uzine, centrale termice, avioane, tevile de esapament ale masinilor si alte dispozitive/mecanisme/echipamente care ard substante pe baza de carbon (produse petroliere, carbune, etc.).

Al doilea motiv este defrisarea abuziva a copacilor. Copacii si verdeata sunt mecanismul natural de curatare a aerului si de generare oxigen. In procesul de fotosinteza, copacii ‘absorb’ dioxidul de carbon din atmosfera si elimina oxigenul pe care il respiram. Surplusul de dioxid de carbon este o problema legata de calitatea aerului si impactul lui in stare pura asupra incalzirii globale nu ar trebui sa fie foarte mare, cel mai mare impact provenind de la celelalte componente din gazele eliminate in atmosfera, dar si problema defrisarii abuzive trebuie luata in calcul, deoarece copacii servesc drept ‘strat izolator’ termic pentru suprafata pamantului.

Alte motive ar mai fi echipamentele electrice generatoare de caldura (becuri, televizoare, aparate de gatit, calculatoare, etc.), constructiile si micsorarea spatiilor verzi, etc. Ironic este faptul ca tehnologia pe care am creat-o ca sa ne faca viata mai buna, ne-o distruge.

Solutionari la nivel mondial

Bineinteles ca aceasta problema este cunoscuta si a fost ridicata la nivel mondial. Exista si un pact international de la Kyoto, pana in 2009 semnat de 187 de tari, care reglementeaza normele de emisie a gazelor de sera. Un lucru totusi trist si neinteles este faptul ca S.U.A., care conform statisticilor din 1990, elimina in atmosfera 36.1% din cantitatea gazelor de sera emise pe pamant, nu a semnat acest acord.

Incalzirea globala este si va fi problema noastra, o problema care va avea consecinte foarte grave asupra omenirii, consecinte de tipul vom exista sau nu in viitor. Incalzirea temperaturii globale peste o anumita limita poate insemna un proces ireversibil, care sa duca la distrugerea vietii de pe pamant.

In viitorul apropiat, conducerile tarilor noastre vor fi puse in fata provocarii de a alege intre interesele financiare si sanatatea planetei noastre. Cine va castiga nu se stie, dar toti avem speranta ca se vor lua deciziile corecte si cu respect fata de orice fiinta vie de pe planeta noastra Pamant.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

Mai citiţi despre prostie...

 • Carnea, poluarea si incalzirea globala
  O stire aparuta recent ne transmitea un mesaj de tipul “carnea crescuta in laborator va reduce incalzirea globala”. Textul prezentat era putin mai lung, dar trebuie sa recunoastem ca poate parea o solutie doar la
 • 2010KQ, nicidecum OZN
  Se speculeaza prin media cum ca, obiectul identificat de cei de la NASA (2010KQ), care a trecut foarte aproape de Pamant, ar fi un obiect straniu, unii spun chiar de natura extraterestra (OZN). Se pare ca
 • Meseria de mascota
  Probabil una dintre cele mai stupide meserii, este indiscutabil meseria de mascota. Asocierea dintre o persoana si un borcan de muraturi, o pereche te tenisi, o cutie de bere, o lenjerie intima sau oricare alt
 • Cutremurul din Haiti
  Cu totii deja stim despre cutremurul foarte puternic din Haiti si despre numarul mare de victmime produs (peste 100 mii de morti). Este un dezastru incontestabil si nici o fiinta umana nu merita sa treaca
 • Emisiunile de ‘ghicit’ sau ‘premiat’ la TV
  Este imposibil să treci cu vederea peste o escrocherie care rulează sub forma unor emisiuni după ora 00:00 la unele posturi de televiziune şi anume diverse emisiuni astrologice, care iţi ghicesc viitorul, trecutul, prezentul şi

Scrie o părere

Dacă consideri că ai ceva interesant de spus referitor la tema acestui articol, care să fie util şi pentru ceilalţi, lasă o părere. Atenţie, nu se permit comentarii de tip SPAM, comentarii cu limbaj necorespunzător, comentarii în afara temei articolului sau înjurii la adresa altor persoane.