Cliseul “comunist”

Prostie socială Trimite prin YM

Democratia, este unul dintre lucrurile frumoase, care ni s-au oferit. Libertatea de exprimare, a oricarui cetatean dintr-o tara democratica, este esentiala in procesul de evolutie normal si coerent, orientat spre cetatean a unei tari.

Cliseul comunistDin pacate, de multe ori aceasta libertate de exprimare ajunge sa nu fie respectata de alte persoane. In special in acest articol se va discuta despre cliseul “comunist”, care este intalnit in unele cazuri.

Cliseul “comunist“, este etichetarea unei persoane, ca fiind comunist, fara a se referi la orientarea politica si subintelegandu-se o persoana cu gandiri depasite, care chipurile ar opri progresul societatii contemporane. Dar este corect sau nu sa etichetezi cu asa cuvinte o persoana, care nu este de acord cu tine? Nu inseamna acest lucru incalcarea dreptului la exprimare a acelei persoane? De ce trebuie neparat etichetat “comunist” si nu poate fi etichetat “conservator”? Oare nu se face o incalcare a dreptului la libera exprimare a unei persoane? Bineinteles ca sunt intrebari filzoofice, dar raspunsul pentru care este crucial in dezvoltarea coerenta si corecta a societatii, pentru ca s-ar putea ca nu toate ideile vechi sa fie si gresite si s-ar putea ca nu toate ideile noi aparute sa fie benefice societatii. Exista riscul de a cataloga “comunist” o persoana, a carei idee sa revolutioneze o societate,  caz de altfel, intalnit foarte des in istorie, cand multe idei initial rejectate, au fost imbratisate mai tarziu, ca geniale. Oare sa nu fi invatat nimic noi din trecutul nostru?

Probabil trebuie date si cateva exemple de cazuri, in care se eticheteaza “comunisti” unii si poate nu ar trebui. Unele exemple de “comunisti”, care trebuie reevaluate ar fi:

 • Parintii, care nu lasa copii sa-si faca de cap la varste fragede
 • Parintii, care invata copiii sa se comporte conform cu bunele maniere in societate
 • Parintii, care sunt pentru ca, copii sa se duca la scoala
 • Colegii de clasa, care sunt impotriva a chiuli de la scoala
 • Colegii de clasa, care sunt impotriva prostiilor
 • Colegii de clasa, care nu sunt “smecheri”
 • Persoanele, care sunt impotriva armelor
 • Persoanele, care sunt impotriva unor anomalii daunatoare societatii
 • Persoanele, care sunt pentru studiu si cultura
 • Persoanele, care sunt pentru traditiile nationale
 • Persoanele, care sunt pentru munca simpla si cinstita

Se poate de vazut simplu, ca nu toate persoanele etichetate ca “comunisti” sunt neaparat “nocivi” societatii si poate chiar neglijarea lor, poate face ca un sistem democratic sa se transforme intr-un sistem ca oricare altul, un sistem care sa nu poata crea o societate mai buna. Toate ideile trebuie chibzuite corect si analizate indelung, deoarece ideile si directiile corecte, de multe ori ne pun la cele mai grele incercari, ca sa le putem identifica.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostiecomunist", este etichetarea unei persoane, ca fiind comunist, fara a se referi la orientarea politica si subintelegandu-se o persoana cu gandiri depasite, care chipurile ar opri progresul societatii contemporane. Dar este corect sau nu sa etichetezi cu asa cuvinte o persoana, care nu este de acord cu tine? Nu inseamna acest lucru incalcarea dreptului la exprimare a acelei persoane? De ce trebuie neparat etichetat "comunist" si nu poate fi etichetat "conservator"? Oare nu se face o incalcare a dreptului la libera exprimare a unei persoane? Bineinteles ca sunt intrebari filzoofice, dar raspunsul pentru care este crucial in dezvoltarea coerenta si corecta a societatii, pentru ca s-ar putea ca nu toate ideile vechi sa fie si gresite si s-ar putea ca nu toate ideile noi aparute sa fie benefice societatii. Exista riscul de a cataloga "comunist" o persoana, a carei idee sa revolutioneze o societate,  caz de altfel, intalnit foarte des in istorie, cand multe idei initial rejectate, au fost imbratisate mai tarziu, ca geniale. Oare sa nu fi invatat nimic noi din trecutul nostru?">

Mai citiţi despre prostie...

 • Frumusete sau iluzie?
  Suntem cu totii obisnuiti deja sa vedem prin reviste, ziare sau la televizor vedete, care arata perfect si ne fac sa ne simtim poate mai putin atragatori la simpla vedere a lor. Este cazul si
 • Libera exprimare
  De vreo câţiva ani suntem un stat democratic, unde prin constituţie ni se garantează dreptul la libera exprimare fără să încălcăm drepturile celorlalţi. Toate bune şi frumoase, suntem fericiţi, e ceva nou, mergem mai departe,
 • Steroizi, rau pentru sanatate
  Multi barbati presati de ‘standardul’ actual recurg la lucruri prostesti ca sa se afle ‘in rand cu lumea’. Din pacate, de multe ori se arunca irational si fara a gandi. Prea usor se accepta ideile:
 • Separatistii
  Unii dintre cele mai crude persoane si generatoare de conflicte sunt separatistii. Separatistii sunt persoanele, de obicei figuri politice, care pentru a obtine anumite avantaje (personale sau de grup) comerciale, teritoriale sau politice, sub pretextul
 • Pedeapsa cu moartea
  Pedeapsa cu moartea, este pedeapsa suprema si provoaca cele mai controversate tipuri de discutii. Merita sa fie pedepsita cu moartea o persoana pentru ca a ucis o alta persoana sau a savarsit o fapta foarte grava?

Scrie o părere

Dacă consideri că ai ceva interesant de spus referitor la tema acestui articol, care să fie util şi pentru ceilalţi, lasă o părere. Atenţie, nu se permit comentarii de tip SPAM, comentarii cu limbaj necorespunzător, comentarii în afara temei articolului sau înjurii la adresa altor persoane.