Paranoia

Prostie socială Trimite prin YM

Paranoia, este un termen care intr-o forma generalizata, fara a ne propune sa intram in prea multe detalii tehnice, este un termen asociat unei stari a persoanelor care au o neincredere accentuata (irationala pentru cei din jur) in mediul care-i inconjoara. Din punct de vedere medical, paranoia este clasificata ca o problema psihologica.

Vremurile au evoluat si noi aici la CulmeaProstiei, o sa ne permitem totusi sa detaliem acest fenomen, pentru ca este mai complex decat pare la prima vedere. Ca sa intelegeti mai bine paranoia, o sa va dam un exemplu de fenomen la capatul celalalt al paranoiei si anume ignoranta. Daca paranoicul se teme ca i se poate intampla orice, atunci ignoratului i se pare ca nu i se poate intampla nimic. Atat paranoia, cat si ignoranta, pot fi considerate extreme ale preocuparii fata de mediul care inconjoara un anumit individ.

Deoarece, se poate usor de observat ca paranoia este un fenomen relativ, adica doar unele persoane se pot teme de anumite lucruri (fie ele reale sau nu), pentru ca doar persoanele cu pricina “stiu” de acele lucruri. Se poate usor de concluzionat ca paranoia tine foarte mult de nivelul de cunoastere. Iarasi trebuie de mentionat ca pot fi cunostinte reale sau imaginare. Pornind de la cele de mai sus, noi ne-am decis sa clasificam paranoia in doua categorii:

 • Paranoia justificata – cand te temi de unele lucruri despre care ai aflat ca exista, sunt reale si invadeaza in mod excesiv intimitatea ta sau te prejudiciaza intr-un anumit fel, cum ar fi: supravegherea video in public, supravegherea activitatii tale pe Internet, faptul ca ti se prezinta de multe ori informatii false, teama ca majoritatea informatiilor sunt reclame fie directe sau ascunse, teama de reclamele mincinoase, furtul ideilor, posibilitatea de a te imbolnavi in locurile publice, teama de a nu face diverse boli grave din cauza chimicatelor din alimentatie, teama de a fi ascultat telefonul tau, etc. Toate motivele prezentate anterior sunt cat se poate de reale si daca incepi sa le constientizezi, iti pot genera o teama fata de mediul inconjurator.
 • Paranoia nejustificata – cand te temi nejustificat de unele lucruri ireale, cum ar fi fantome, personaje fictive, situatii inexistente sau aberante, extraterestri (cel putin pana acum nu s-a demonstrat ca ar exista), etc.

Este foarte dificil sa faci diferenta dintre paranoia justificata si cea nejustificata, deoarece lumea din jur este perceputa diferit de majoritatea indivizilor si nivelul de cunoastere difera de la unul la altul. Un exemplu sugestiv ar fi acesta: sa presupunem prin absurd ca o persoana ar fi vizitata in fiecare seara de un extraterestru si ar incepe sa spuna celorlalti din jur ca se teme seara sa se duca la culcare, deoarece se teme de vizita extraterestruluil. Ceilalti din jur, care nu cunosct de existenta extraterestrului si nici nu-si inchipuie ca ar exista asa ceva, nu pot decat sa declare paranoic sau dereglat mintal o persoana sanatoasa si lucida care chiar este vizitata de un extraterestru. De aici se poate observa foarte usor ca este foarte greu sa-ti dai seama daca cineva sufera de paranoia justificata sau nejustificata.

Existau chiar si ipoteze (neconfirmate), cum ca pe timpul Razboiului Rece, persoanele care nu erau de acord cu unele metode neconventionale de monitorizare excesiva a populatiei sau care aveau cunostinta de unele lucruri care nu trebuiau sa fie cunoscute sau prezentate in public, erau declarati paranoici, ca sa nu fie credibili.

Nu putem sa concluzionam, ca paranoia in continuare ramane un mister si faptul ca este realitate, afectiune psihologica, mit sau toate trei, doar timpul va gasi solutia.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie
 • Paranoia justificata - cand te temi de unele lucruri despre care ai aflat ca exista, sunt reale si invadeaza in mod excesiv intimitatea ta sau te prejudiciaza intr-un anumit fel, cum ar fi: supravegherea video in public, supravegherea activitatii tale pe Internet, faptul ca ti se prezinta de multe ori informatii false, teama ca majoritatea informatiilor sunt reclame fie directe sau ascunse, teama de reclamele mincinoase, furtul ideilor, posibilitatea de a te imbolnavi in locurile publice, teama de a nu face diverse boli grave din cauza chimicatelor din alimentatie, teama de a fi ascultat telefonul tau, etc. Toate motivele prezentate anterior sunt cat se poate de reale si daca incepi sa le constientizezi, iti pot genera o teama fata de mediul inconjurator.
 • Paranoia nejustificata - cand te temi nejustificat de unele lucruri ireale, cum ar fi fantome, personaje fictive, situatii inexistente sau aberante, extraterestri (cel putin pana acum nu s-a demonstrat ca ar exista), etc.
 • Este foarte dificil sa faci diferenta dintre paranoia justificata si cea nejustificata, deoarece lumea din jur este perceputa diferit de majoritatea indivizilor si nivelul de cunoastere difera de la unul la altul. Un exemplu sugestiv ar fi acesta: sa presupunem prin absurd ca o persoana ar fi vizitata in fiecare seara de un extraterestru si ar incepe sa spuna celorlalti din jur ca se teme seara sa se duca la culcare, deoarece se teme de vizita extraterestruluil. Ceilalti din jur, care nu cunosct de existenta extraterestrului si nici nu-si inchipuie ca ar exista asa ceva, nu pot decat sa declare paranoic sau dereglat mintal o persoana sanatoasa si lucida care chiar este vizitata de un extraterestru. De aici se poate observa foarte usor ca este foarte greu sa-ti dai seama daca cineva sufera de paranoia justificata sau nejustificata. Existau chiar si ipoteze (neconfirmate), cum ca pe timpul Razboiului Rece, persoanele care nu erau de acord cu unele metode neconventionale de monitorizare excesiva a populatiei sau care aveau cunostinta de unele lucruri care nu trebuiau sa fie cunoscute sau prezentate in public, erau declarati paranoici, ca sa nu fie credibili. Nu putem sa concluzionam, ca paranoia in continuare ramane un mister si faptul ca este realitate, afectiune psihologica, mit sau toate trei, doar timpul va gasi solutia.">

  Mai citiţi despre prostie...

  • “Lucrurile pe invers”
   Daca stam sa studiem putin ce este in jurul nostru, o sa constatam ca traim in epoca “lucrurilor pe invers”. Ce inseamna “lucruri pe invers”? Pai “lucruri pe invers” inseamna tot ce este invers decat
  • Autolauda nejustificata
   Autolauda nejustificata, este fenomenul, folosit foarte des de altfel, prin care ‘cineva’ (sau prietenii/partenerii lui) se declara sau isi asuma o anumita pozitie pe care nu o merita. Cel mai vizibil o sa intalniti acest
  • “Inteligenta prosteasca”
   Nu trebuie sa cautati termenul Inteligenta prosteasca, pentru ca este inventat de noi, ca raspuns la un anumit tip de comportament in societate. Pe parcursul a cativa ani de studiu a prostiei, am ajuns sa
  • Rezultatele, declaratiile, timpul si realitatea
   Una dintre cele mai cunoscute metode de marketing (sau daca doriti, puteti sa-i spuneti si lauda), care s-a practicat indiferent de regim (feudalism, sclavagism, comunism, capitalism, etc.) a fost si este prezentarea unui anumit public
  • Sondaj prostie, cum votez
   Contrar unor mituri despre prostie, prostia nu este un lucru care tine doar de persoana. Prostia este un fenomen mult mai complex si tine atat de factori interni, cat si de factori externi. Sa presupunem

  Scrie o părere

  Dacă consideri că ai ceva interesant de spus referitor la tema acestui articol, care să fie util şi pentru ceilalţi, lasă o părere. Atenţie, nu se permit comentarii de tip SPAM, comentarii cu limbaj necorespunzător, comentarii în afara temei articolului sau înjurii la adresa altor persoane.