Smecher şi fraier

Prostie socială Trimite prin YM

Viaţa din ziua de azi fie din motive financiare sau sociale, e diferită de cea de acum câteva zeci de ani şi sigur e mai diferită de acum câteva sute de ani. Valorile morale şi sociale se schimbă şi se adaptează la tipul de societate care ne înconjoară şi în care trăim. Poate câteodată ca să ne dăm seama în ce mediu trăim putem vedea mai bine dacă ne uităm la manifestările sociale ale indivizilor.

Doi termeni vehiculaţi foarte mult şi care au prins mult teren în România este şmecher şi fraier. O să încercam să intrăm puţin în esenţa acestor termeni, eventual să-i înţelegem şi să vedem de ce ar putea face parte din cursa după culmea prostiei.

Ce este un şmecher sau cel puţin cum este perceput de restul persoanelor din aceiaşi categorie? Un şmecher este un individ care încearcă prin diverse metode, de obicei mai puţin legale şi/sau mai puţin orientate spre bunele moravuri şi reuşeşte să obţină un avantaj material sau statutar mai sporit decât cei din grupul de admiratori al lui, adică persoanele care îl consideră şmecher şi faţă de care se crede el. Termenul de şmecher este foarte relativ, deoarece poţi fi şmecher raportat la cei din scară de la tine, dar nu mai poţi fi şmecher raportat la nu ştiu ce fiu de milionar, etc.

Ce este un fraier sau cel puţin cum este perceput de restul persoanelor din aceiaşi categorie? Acest individ, este o persoană, care conform cu standardele comunităţii în care trăieşte, nu reuşeşte nici măcar să se menţină la un nivel mediu al cerinţelor comunităţii. Termenul de fraier este de asemenea relativ la comunitatea care îl evaluează. De exemplu un tocilar poate fi considerat fraier de către comunitatea de la el din cartier si poate fi apreciat foarte mult de către profesorii de la şcoală şi invers un şmecher de cartier poate fi considerat fraier de profesorii de la şcoală pentru că nu va avea unde să lucreze şi cu ce să-şi hrănească familia când va fi mai mare deoarece nu învaţă şi nu se comportă civilizat.

De ce s-a ajuns la acest tip de etalonare al indivizilor? Societatea contemporană, în contextul capitalismului în care ne aflăm, este bazată mult pe resursele materiale şi pe capital, adică bani. Termeni vechi ca deştept, inteligent, bun la inimă, raţional, respectuos, etc. nu reuşeau să caracterizeze complet anumite poziţionări sociale noi apărute la schimbarea sistemului social. Bineînţeles că ele existau şi înainte, dar nu aveau o aşa largă întrebuinţare cum au început să o aibă în ultimul timp.

Cel mai trist este că aceste cuvinte ne arată o latură nu chiar bună de sănătate a societăţii în care ne aflăm. De exemplu cuvântul şmecher de cel mai multe ori este asociat unor persoane care au făcut bani prin diverse metode dubioase sau care nu au un comportament social corect faţă de ceilalţi cetăţeni. Sau cuvântul fraier este asociat unor persoane cu calităţi sociale impecabile, cum ar fi politeţe, studiu, muncitor, corect, etc.

Întrebarea cea mai importantă este, de ce o parte a populaţiei a început să venereze mai mult calităţile rele la oamenii din jurul lor, decât calităţile bune? De ce unele persoane, în special cele catalogate şmechere, care se impun prin abuz asupra persoanelor din jur se simt mândri de lucrurile acestea? Să nu mai fi rămas în acele persoane şi alte calităţi de care să poată fi mândri? De ce unele persoane, care ar putea duce la un progres moral şi tehnologic al societăţii, fără de care nu avem nici o şansă să evoluăm sunt consideraţi fraieri şi sunt marginalizaţi? Sunt nişte întrebări pe care ar trebui să şi le pună fiecare din noi cel puţin odată şi să găsească cel puţin un răspuns, pentru a fi siguri că copiii lor vor creste întrun mediu cel puţin acceptabil pentru ei.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

Mai citiţi despre prostie...

 • Despre credincioşi şi pelerinaj
  Biblia spune: dacă îţi dă cineva o palmă pe un obraz, trebuie să-l dai şi pe al doilea. Biblia te îndeamnă să îţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi. Biblia îndeamnă spre înţelegere, cuvioşenie şi
 • Minciunosi “cinstiti”
  De o vreme urmaresc un “pseudo-autor” pe Internet, care din punct de vedere “omenie”, are cel putin un comportament incorect. Trebuie sa recunosc, cu parere de rau, ca aceasta “schema” se foloseste in online si
 • Defrişarea pădurilor
  Există o zicală mai veche: “Omul cu mâna lui şi-o face”. Aşa se întâmplă şi cu aerul pe care îl respirăm. Nu e destul că poluăm cu maşinile zilnic, dar am început să distrugem şi
 • Arme pentru autoapărare
  Pe undeva la ştiri iarăşi am auzit că cineva a împuşcat o parte sau chiar toată familia, încă un caz din nenumăratele din ultimul timp. În ultimul timp merge marea campanie pentru înarmarea oamenilor în scopul
 • Prostia cu băuturi carbogazoase
  Termenul de băuturi carbogazoase se atribuia iniţial la băuturile carbogazoase făcute pe bază de sucuri concentrate. Astăzi acest termen se referă la orice băutura care nu  conţine alcool. Produsele tip cola, apa minerală, limonada şi

despre “Smecher şi fraier”

CulmeaProstiei.ro nu răspunde de comentariile publicate la articole. Responsabilitatea pentru fiecare comentariu publicat aparţine autorului comentariului, acord exprimat implicit la publicarea fiecărui mesaj.

 1. 1
  Pavel

  super articol, cred ca e cea mai tare descriere ‘stiintifica’ care am citit-o pana acum despre smecheri si fraieri :)

Scrie o părere

Dacă consideri că ai ceva interesant de spus referitor la tema acestui articol, care să fie util şi pentru ceilalţi, lasă o părere. Atenţie, nu se permit comentarii de tip SPAM, comentarii cu limbaj necorespunzător, comentarii în afara temei articolului sau înjurii la adresa altor persoane.