Postere pe pânză, printuri giclee drept tablou

Prostia in arta Trimite prin YM

Pe piaţă au apărut o serie de ‘lucrări de artă’, la care dacă nu eşti un tip cunoscător de artă s-ar putea să crezi că este o lucrare de artă pictată în acrilic sau ulei. Aceste, aşa zise ‘lucrări de artă’, au denumirea tehnică de print giclee.

Un print giclee, este un poster, de obicei nejustificat de scump, tipărit pe pânză de pictură obişnuită folosind o imprimantă cu un cap de imprimare special. Rezultatul este o pânză cu o imprimare fidelă la poza care s-a folosit pentru tipărire cu efect de ‘pictat’. Această pânză se întinde pe un şasiu din lemn şi în final seamănă foarte mult cu un tablou, care pentru un necunoscător poate fi înţeleasă ca o lucrare de artă.

O alta problemă gravă, care multă lume a acceptat-o, dar care este o încălcare gravă a legilor, este dreptul de autor al artiştilor, ale căror lucrări sunt copiate de multe ori fără acordul lor. Dacă posterul cumpărat are o semnătură pe el, o întrebare interesantă este dacă furnizorul care vinde aceste postere are acordul sau plăteşte drepturi de autor artistului.

Ca o concluzie, când achiziţionaţi un astfel de poster, trebuie să ştiţi că nu este o lucrare de artă. Dacă nu există un document autentic, s-ar putea să nu respecte drepturile de autor. Niciodată nu va rezista în timp ca o lucrare adevărată de artă şi nici preţul nu ar trebui să fie comparativ cu o lucrare. O imprimantă mai avansată nu o să se compare niciodată cu mâna unui artist care face această meserie cu talent şi cu experienţă de zeci de ani.

Voteaza -1 in top prostieVoteaza +1 in top prostie

Mai citiţi despre prostie...

  • Replica
    Căutam pe net una/alta si la un moment dat pe un aşa zis site de artă am găsit ceva care m-a făcut să râd vreo 5 minute cel puţin. O pictoriţă cunoscută, Marina Căpăţînă, avea
  • Dansez…din Basarabia
    La un anumit post de televiziune rulează o emisiune despre dans. Fiecare echipă are un scop comun să ajute o persoană cu probleme. Pe lângă o groază de melodii siropoase, plânsete ale unor oameni nevoiaşi,
  • Oraş în reparaţii
    De ca să începi lucrările de reparaţie a drumurilor toate odată într-un oraş care şi aşa nu mai are loc de maşini? Sau poate e o problemă de matematică elementară: mai multe lucrări, mai multe
  • Dispozitivele de verificat abonamente
    Probabil toată lumea deja le-a remarcat, sunt de culoare portocalie, au un ecran albastru cu ceva text pe el şi le poţi găsi în autobusele RATB. Nu cred că multă lume înţelege ce fac aceste
  • Halloween
    Mulţi dintre noi au aprobat ca ceva normal sărbătoarea Halloween. O sărbătorim de parcă am avea această sărbătoare de secole şi de parcă totul e normal. Problema este daca o şi simţim aşa? Sau daca

despre “Postere pe pânză, printuri giclee drept tablou”

CulmeaProstiei.ro nu răspunde de comentariile publicate la articole. Responsabilitatea pentru fiecare comentariu publicat aparţine autorului comentariului, acord exprimat implicit la publicarea fiecărui mesaj.

Pagini: [2] 1 » Toate părerile

  1. 13
    Culmea

    Nu exista un razboi intre cele doua directii, lucrurile sunt clare. Pictorii traditionali de valoare nu vor tremura niciodata in fata artei digitale, pentru ca foarte putini pot face arta traditionala de valoare. Tehnica artei traditionale se invata in 20 de ani sau mai mult, pe cand cealalta in cateva luni in photoshop, sunt doua clase total diferite si nu trebuie incurcate, chiar si daca de multe ori se doreste aceasta asociere.

    De exemplu o lucrare de arta in ulei, este pentru secole si nu mai ai ce sa-i faci, pe cand un print giclee “va tremura” in fata urmatorului upgrade pentru imprimanta, pentru ca peste cativa ani te poti trezi ca al tau este “depasit” si trebuie ceva “mai bun” sau “mai in trend cu moda” (ex: un nou tip de vopsea lavabila).

    Oricum, acest articol nu este despre arta digitala ci despre printurile giclee si problemele legate de ele, si forma de comercializare a lor la noi in tara (incalcare drepturi de autor pentru artistii traditionali sau digitali, catalogare gresita a acestor produse, etc.)

    P.S.
    1. Este imposibil sa interzici cuiva sa cumpere ceva. Fiecare alege in dependenta de preferintele, cunoasterea si de necesitatile lui.
    2. Daca tot nu este facut manual, de ce toata lumea se teme de cuvantul “poster” cand este vorba de printuri giclee? Chiar crezi ca un cuvant “trendy” cum ar fi “giclee” schimba mult problema. Nu m-ar mira ca peste cativa ani, cand tehnologia aceasta va deveni mai accesibila sa inceapa sa tipareasca si altceva in afara de arta digitala cu aceasta tehnologie.

  2. 12
    Dan

    Articolul asta da bine pentru pictorii traditionali! Nu cumva incep sa tremure in fata unui nou curent, cel digital!? Ei bine, un artist digital foloseste atat computerul cat si inteligenta in desavarsirea unei lucrari! Nu are o pensula cu maner de lemn ci un pen cu care “mazgaleste” pe o tableta grafica. Rezultatul este o lucrare digitala, de multe ori mult mai buna decat una traditionala, prin multitudinea de tools-uri de care dispune un artist digital. Ca printul este digital, este adevarat dar ati vazut unul pe fine art canvas? Va dau timp sa verificati. Si apoi, stiti ca un tablou nu se priveste de la 10 cm departare! :) Eu nu ma refer la cei care imprima dupa mari pictori ci la cei care investesc mult timp in arta digitala, realizand lucrari de conceptie personala. Razboiul asta intre arta digitala si cea traditionala ar trebui sa inceteze, fiecare client are dreptul sa aleaga! Sunt foarte multe de spus si nu vreau sa va rapesc din timp si nici sa deranjez cu opinia mea!
    Va doresc toate cele bune!

  3. 11
    Culmea

    La timpul cand am scris articolul, inca nu inventasera “vopsirea posterului”. De ce sa-l vopseasca? Fie il picteaza de la inceput (daca pot ;) ), fie il vand si asa. Acum vad ca s-a transformat intr-un poster vopsit, cu vernis aplicat pe el … un fel de “struto-camila”.

    Tehnica giclee a fost inventata si este utilizata in SCOPURI DE PRODUCTIE si toate lucrurile legate de “originalitate” si “unicitate” sunt doar niste “tehnici de marketing”. Se incearca asocierea acestor postere cu “arta” pentru ca “da bine la client” (tehnici utilizate frecvent de altfel si in alte domenii, cum ar fi “pastile de slabit naturale si sanatoase”, care au putine in comun cu sanatatea si naturalul).

    Oarecum s-au facut cateva imbunatatiri ridicole pentru a incerca sa le prezinta ca “arta” :) … nu este pictura -> hai sa-i dam vreo cateva pensule pe deasupra … nu rezista -> hai sa punem o vopsea mai speciala si sa dam cu vernis :) … nu este original -> hai sa-i lipim un sticker (cu banda adeziva, in video).

    O mica sugestie: arta inseamna sa stii sa concepi si sa pictezi portiunea, pe care ei o scot la imprimanta.

    Cu o imprimanta ciglee si cunostinte medii de pictura, oricine poate sa creeze un “poster avansat” din cele prezentate mai sus, fie el cu un certificat frumos pe spate sau fara.

    Nu am nici o problema sa se vanda pe segmentul posterelor, ca “postere avansate”, dar asocierea cu lucrarile originale din pictura si arta autentica, unde pictorii invata zeci de ani sa ajunga la performanta, mi se pare cel putin incorecta, daca nu altfel…

Pagini: [2] 1 » Toate părerile

Scrie o părere

Dacă consideri că ai ceva interesant de spus referitor la tema acestui articol, care să fie util şi pentru ceilalţi, lasă o părere. Atenţie, nu se permit comentarii de tip SPAM, comentarii cu limbaj necorespunzător, comentarii în afara temei articolului sau înjurii la adresa altor persoane.